17 Ocak 2008 Perşembe

PAŞMİNA NEDİR?

PASMINA ve KASMİR arasındaki ince fark

Sanıldıgının aksine Paşmina aslında çok rağbet gören bir İpek_Kaşmir
karışımı değildir. Bilinirliği arttıkça ve insanların beğenisini kazandıkça
farkı anlaşılan bir iplik türüdür. İşin aslı Paşmina, Kaşmir’in bir diğer
adı değildir. Paşmina, Kaşmir’in bir üst derecesidir.



Keşmir Kaşmir ya da Paşmina olarak bilinen kumaşın, ismini Hindistan'ın kuzeyindeki Büyük Himalayalar ile Pencal Sıradağları'nın arasında kalan geniş vadiden aldığını biliyor muydunuz?Bunun yanında Nepal’in Ladakh bölgesindeki yüksek platolarda ve Moğolistanın iç bölgelerindeki düzlüklerde üretilmektedir.
Paşmina kelime olarak, Hint ve Nepal dillerinde iyi kalitedeki kaşmir yüne de verilen isimdir. Bu kumaş bayanlar arasında daha çok "Paşmina" olarak biliniyor. Paşmina Pers dilinde yün demektir ve batıda kaşmir yün olarak bilinir.
Paşminanın en iyi kalite derecesi 14 -15.5 mikron çapında yün ipliğe sahip olanlardır.
Capra Hircus Keçisinden Paşmina Yününe Paşmina’nın kaynağı, Capra Hircus Goat denilen ya da kısaca “goat” diye anılan bir keçi türüdür. Bu hayvanlar, dağlarda 14.000 feet yükseklikte, ısının nadiren 30 dereceyi bulduğu, oldukça zorlu bir doğada yaşarlar. Paşmina tam olarak, goat keçilerinin karınlarının altındaki yumuşak bölgede bulunan, dıştaki kaba tüylerinin altında yer alan daha yumuşak tüylere denir. Her bir goat yılda ortalama sadece 90 gr. civarı paşmina yünü üretir. Dokunmuş, hazır bir paşmina şal elde etmek için 3 adet goat yünü gerekir.
Paşmina Yünü DokumakPaşmina yünü her ilkbahar’da eğrilmeye başlanır. Bu iş temelde elle yapılan bir işlemdir. Yün eğirme işi Nepal yerel dilinde “Charkha” olarak adlandırılan bir yün eğirme aletiyle yapılır. Elle dokuma süreci zahmetli bir süreçtir. Oldukça sabır ve hüner gerektirir.
Paşminalarımızı görmek için tıklayınız...
Paşmina bakımı hakkında bilgi almak için tıklayınız...

Hiç yorum yok: