17 Ocak 2008 Perşembe

Tavla oyunu hakkında

Tavla oyunu hakkında




Oyun Hakkında
Tavla, bir masa oyunudur ve iki kişiyle oynanır; bir çift zar, pul ve tavla tahtasından oluşur.

1. Tavla tahtasında yirmi dört adet ince uzun üçgenlerden oluşan şekiller vardır, dört bölümde altışar üçgen şekil bulunur ve birden yirmi dörde sayılır. Üçgen şekillerin renklerinin tek amacı pulları hareket ettirirken kolaylık sağlaması içindir. Üçgenler, her oyuncunun toplama hanesinde ve toplama hanesinin dışındaki bölümlerinde bulunur. Her oyuncunun tavla tablasında bir toplama hanesi olur.

2. Pullar, atılan zara göre, oyuncuların hareket ettirdikleri (oynadıkları) nesnelerdir. Her oyuncunun on beş pulu vardır oyuna başlarken ve her oyuncununki farklı renklerdedir.

3. Tavlada, her biri birden altıya kadar noktalarla belirlenmiş iki zar vardır. Her el, oyuncular iki zarı birden atar ve gelen zara göre pullarını hareket ettirirler (oynarlar).

4. Oyunun amacı, tüm pulları toplama hanesine getirmek ve toplamaktır. Kim önce pulların tamamını toplarsa, oyunu kazanır.

Tavla Kuralları ve Hedefler – Başlangıç
Tavla oyunu, her oyuncunun, kimin önce başlayacağını belirlemek amacıyla tek zar atılarak başlar. Zarlar aynı gelirse, farklı zar gelene kadar atılır. Büyük zar atan oyuncu oyuna başlar ve gelen zara göre de pullarını oynar, ve oyuncular sırayla iki zarı birden atar ve gelen zara göre tavla oynanır.






Pulları Oynama
1. Pullar gelen zara göre oynanır ve sadece ileri doğru, azalan sayıya göre oynayabilirsiniz. Pulları geriye dönük oynayamazsınız. Rakibinizin toplama hanesindeki rakamlar en yüksek rakamlardır, kendi toplama hanenizdeki rakamlar ise en küçükleridir.

2. Pulları yalnızca, iki veya daha fazla rakip puluyla dolu olmayan açık alanda oynayabilirsiniz.

3. Her bir zar için bir pul oynanır. Örneğin, zarlardan biri beş ve diğeri de üç geldiğinde, oyuncu bir pulu boş alana beş, diğer pulu ise boş alana üç oynar. Ya da aynı pulu hem beş hem de üç yani toplam sekiz olarak oynayabilir, tabii oyuncu bunu sekiz sıra oynabilecek boş alanı varsa bunu yapabilir.

4. Zarlar çift gelirse, yani ikisi de aynı sayıyı gösteren zarlar ise, tavla oyuncusu gelen zarları iki kez oynama hakkına sahip olur. Böylece, beş beş atan oyuncu pullarını dört kez beş oynayabilir. Oyuncu beş beş gelen zarları istediği gibi oynayabilir.

5. Tavla kurallarına göre, zar her atılışında, gelen zarın ikisini de, fırsatı varsa, oynamak zorundadır; eğer pulların tavla üzerindeki dizilişlerine göre, bir zarı oynamak durumundaysa büyük gelen zarı oynamalıdır. Gelen iki zarı da oynayamıyorsa sırası gider ve sıra rakip oyuncuya geçer. Bu kural zarların çift gelmesi halinde de geçerlidir.

Pul Kırma ve Kırık Pulu Girme
Bir oyuncunun pulu tek ise, ki buna biz açık deriz, rakip oyuncunun attığı zara göre oynadığı pul diğerinin açıktaki puluna denk geliyorsa o rakip oyuncunun pulunu kırar ve kendi pulunu yerleştirir. Pulu veya pulları kırılan oyuncu, diğer hiçbir pulu oynatamaz, önce kırık pullarını rakip oyuncunun toplama hanesine girmelidir. Kırık son pul girildikten sonra kullanılmayan diğer zar tavlanın diğer yerlerinde olan pullar için kullanılır. Örneğin, bir oyuncunun iki pulu rakibi tarafından kırılmışsa, ve dört ve altı atmış ise, rakibin toplama hanesindeki dört ve altı haneleri açık ise pullarını yerleştirir. Sadece dört hanesi açık, altı hanesi kapalıysa, sadece dört hanesine girebilir ama altıyı bir sonraki zar atışına kadar beklemek zorundadır. Rakip oyuncunun dört ve altı haneleri kapalı ise sıra rakip oyuncuya geçer.

Pulların Toplanması
Bütün pullar toplama hanesine taşındıktan sonra tavla oyuncusu pullarını toplamaya başlar. Oyuncu sadece tüm pulları toplama hanesine pullarını taşıdıktan sonra toplamaya başlayabilir ve bu toplama işlemini attığı zara göre yapabilir. Oyuncu pullarını toplama durumuna geldiğinde, yani tüm pulları toplama hanesine ulaştığında, pullarını toplayabildiği gibi, toplama hanesinde yer değiştirebilir de. Oyuncu zar attığında, attığı yerde pulu yoksa, pulunu ya da pullarını daha yüksek rakamlı yerlere sallar. Eğer toplama esnasında oyuncunun pulu kırılırsa, toplama işlemi durur ve kırık pulu veya pulları, rakip oyuncunun toplama hanesine girdikten kendi hanesine kadar getirir ve ondan sonra toplamaya devam eder. (Aynı işlem ‘Pul Kırma ve Kırık Pulu Girme’ bölümünde belirtilmiştir) Onbeş pulunu toplayan oyuncu oyunu kazanmış sayılır.

Oyunu Kazanma
Geleneksel tavla kurallarına göre, tavla oyununu kazanmanın üç yolu vardır:

1. En bilinen yol, oyunu kaybedenin en az bir pul toplamış ama tamamını toplayamadığı zaman, kazanan ise tüm pullarını toplamıştır ve bir puan elde eder.

2. Eğer bir oyuncu oyunu kaybeder ve hiç pul toplayamamış olursa ‘mars’ olmuştur ve kazanan iki puan birden elde eder.

3. Daha kötüsü, oyuncu oyunu kaybeder, hiç pul toplayamamışsa ve kazananın toplama hanesinde hala kırık pulu varsa, tavla kurallarına göre kazanan iki puan elde eder.



Kaynak: Oyuntavla.com

Hiç yorum yok: