17 Ocak 2008 Perşembe

TAVLA TAKTİKLERİ

TAVLA TAKTİKLERİ




Tavla Taktikleri





Tavla oyuncularının iyi stretejilere ihtiyaçları vardır.

Tavla stratejileri öğrenmek tavlada kazanabilmenin en önemli unsurudur.Eğlence için

oynuyorsanız sadece zar atmanın tadını çıkararak zarınızın sizi nereye götüreceğini bekleyin ama para için oynuyorsanız daha iyisine

ihtiyacınız olacak.



Tavla'da başlangıçta işinize yarıyabilecek hızlı ipuçları hazırladık.Sizi daimi kazanan yapmıyacaklar ama başlarken doğru yolda

olmanıza ve bir gün şampiyon olmanıza yardımcı olacaklar.



Rakibinizin sahasında kapılar alın.

6 Kapı aralıksız 6 kapıyı almak anlamına gelir. Toplama alanınızdaki 6 kapıyı alırsanız ve rakibinizi vurursanız siz bir kapı bozana kadar

rakibiniz oynayamaz.6 Kapıyı rakip sahada alırsanız buna kapalı saha denir.



Taşlarınızı eşit olarak dağıtınız.

Pullarınızı 6 adımlık mesafede toplu tutmaya çalışın,böylece her zaman açığınızı koruyacak bir taş veya açık taşınızı kaçmaya

yardımcı bir destek olacaktır.Ayrıca bir kapıda 6 taştan fazla bulundarmayın.



Açıklar

Bazen açık vermeniz gerekebilir,ama açıklar taş toplama aşamasında başınıza sorun açabilir.Oyununuzu etkilemiyecek anlarda açık

vermeye gayret edin ve her zaman vurulma ihtimalinizi hesaplayın.



En önemlisi ise rakibinizin açığını vurmanın bir getirisi olmıyacaksa vurmak illada gerekli değildir.Sonuçta açık verecekseniz veya

rakibiniz toplama alanında 6 kapıya sahipse vurmanıza gerek yoktur.Bazen yalnış bir vurma oyunu kaybetmenize sebep olabilir.



Açılış Zarı ve Açılış Oyunu

Yeni bir tavla oyuncusu olarak bazı hareketlerin tek doğru alternatifi olduğunu öğrenmek sizleri memnun edecektir.Eğer bu tavsiyeyi gözardı ederseniz,başarı şansınızı azaltırsınız ve şansızlıktan yakınma durumunuz kalmaz ! Yıllardır ustalar oyunu analiz ederek gelen zara göre en iyi başlangıç oyununu tespit etmeye çalıştılar.



En önemli olay rakibinizin 5 numaralı kapısını alabilmektir,bu sayede rakibiniz toplama alanına pulları toplamada çok zorlanacaktır. Yani açılışta 3-1 zar gelmesi yüzünüzü güldürmelidir,bunu yanında 6-1 ve 4-2 ile 4. ve 7 kapıları almanız gerekmektedir.



5-3,4-3,5-2,5-3 veya 3-2 attığınızda size göre 13. kapıdan 2 pul oynayınız.Diğer bir seçenek ise 3-2,4-3, veya 5-4 zarları durumunda bir zarı 13. kapıdan diğer zarı ise rakip sahadan oynamak gerekebilir.Ayrıca 5-4 attığınızda rakip sahadaki pulu 9 kapı ilerletebilirsiniz.



6-5,6-4,6-3 veya 6-2 attığınız durumlarda rakip sahanızdaki bir pulu kaçabilir veya 6 ile rakip sahadaki pulu oynar diğer zarlada 13. kapıdaki pulunuzu oynayabilirsiniz.Uzmanların 6-2 hakkında görüş ayrılıkları vardır ve bazıları 5 kapısını alabilmek için 13.kapıdan bir pulu 5.kapıya taşıyarak kapı yatırımı yapmaktadır.



4-1,2-1,5-1 attığınız durumlarda rakip sahanızdaki pullardan birini 1 oynayıp diğer zarı 13.kapıdan oynıyabilirsiniz.Yada 1 daha sonra 5.kapıyı alacak şekilde oynayıp diğer pulu 13.kapıdan oynıyabilirsiniz.



Eğer oyuna rakibiniz başladıysa ve sizde çift atarsanız yapmanız gerekenler:



6-6: Rakip sahadan 2 pul ve 13.kapıdan 2 pulu oynayın



5-5: 13. kapıdan 2 pulu 3 nolu kapıya taşıyın



4-4: 2 pulla rakip sahanın 5 nolu kapısını alıp 13 nolu kapıdan 2 pul oynayıp 9.kapıyı alın



3-3: 2 pul rakip sahada 4. kapıyı alıp 2 pullanda 8.kapıdan taşıyarak 5. kapınızı alın

2-2: Rakip sahadaki 2 pulunuzla rakibin 5 nolu kapısını alın



1-1: Size göre 5 ve 7 nolu kapıları alın



Tavla oyununda tecrübelendikçe kendinize has hatalar yaptığınızıda görecekseniz,aynen gerçek hayattaki gibi.Ama unutmayınki ustalarla çalışmak hatalarınızı enaz seviyeye indirecektir hatta belki bir gün kendi tavla stratejileri kitabınızı yazarsınız.



Zar Teorisi

Tavla sadece bir zar oyunu değildir.Zarlar oyunu etkiler ama,oyuncu iyi olduğu sürece zarları daha iyi oynar,zara bağımlılığı azalır.Canlı tavla turnuvalarında zarlar kap kullanılarak atılır.



Online tavla oynarken sitede zarların tamamen tesadüfi ve önceden bilinmeden atıldığını onaylayan sertifika vardır.Çeşitli tesadüfi zar oluşturucuları vardır ve her tavla sitesi ayrı bir zar oluşturucu kullanmaktadır.



Yani bunun anlamı gelecek zarı önceden bilemezsiniz demektir.Peki ne zar geleceğini bilmeden ne oynıyacağınıza nasıl karar vereceksiniz?Gayet kolay,istatistikleri kullanarak nasıl oynamanıza karar vermeniz gerekecektir.



Gelebilecek 36 çeşit zar vardır (ilk zar için 6,ve ikinci zar için 6 seçeneğin kombinasyonu). Atmanız gereken zarın ihtimalini hesaplıyabilmeniz oynadığınız oyunda ne kadar risk aldığınızı bilmenizi sağlıyacaktır.



Örneğin: Diyelimki 2 oyun arasında çelişkisindesiniz;birinde rakbinizin bir kapı yanında açık vereceksiniz diğer alternatifte ise 9 kapı uzakta açık vereceksiniz.En az riski seçmeniz gerekmektedir.Olasılık teorilerini kullanarak hangi oyunda vurulmama ihtimalinizin daha yüksek olduğunu hesaplıyabilirsiniz.



Rakibinizin attığı zardan biri 1 gelirse 1 kapı uzağındaki açığı vuracaktır.1'i içeren 11 olası zar grubu vardır;1-1(1-1 için tek kombinasyon vardır),zarların teki 1 ve diğerinde herhangi bir rakam:1-2,1-3,1-4,1-5,1-6,ve/veya 2.zarın 1 olarak,diğeri;2-1,3-1,4-1,5-1,6-1.Bu durumda 36 çeşit zarın 11'i sizi vuruyor.



Eğer,9 kapı uzaklıkta açık verirseniz sizi vurabilecek olasılıklar:4-5,5-4,3-6,6-3.Yani 36 zar içinde 4 zar vurabiliyor,ihtimal daha düşük.Artık hangi oyun daha risksiz belli,değilmi?



Kaynak: www.tavla1.com

Hiç yorum yok: